Team HE-Logistics zijn sinds 18 maart 2013 de trotse “ouders” van het wees olifantje Kalana.Kalana

Bulletje, geboren januari 2012

Kalana werd door dorpelingen gevonden toen hij een maand oud was. Aangenomen wordt dat hij wees is geworden na het overlijden van zijn moeder.

 

Goed Nieuws!

Ons adoptie olifantje Kalana, heeft samen met nog negentien weesolifantjes, de stap naar een zelfstandig leven in het Udawalawe National Park gezet via het programma Soft Release Program.

Zoals de naam al aangeeft is het programma ontworpen om stap voor stap te wennen aan de nieuwe situatie, zodat de olifanten niet van de ene op de andere dag worden geconfronteerd met stressvolle en harde veranderingen. Allereerst is er goed gekeken naar een geschikte locatie grenzend aan de opvang waar de olifantjes het grootst gedeelte van hun leven hebben doorgebracht en bekend zijn met de omgeving. Vervolgens is de groep weesolifanten onder begeleiding van de verzorgers naar deze plek gebracht. Hun melkvoeding werd vervangen door ‘Herbivoorkorrels’, een voedingssupplement dat gewoonlijk voor runderen en paarden wordt gebruikt. In de eerste periode kregen de olifantjes de korrels twee keer per dag aangeboden. De verzorgers waren dag en nacht bij hen aanwezig, zodat de olifantjes zich veilig genoeg voelden om de nieuwe omgeving te leren kennen, onder toezicht van hun vertrouwde mensen- familie. Geleidelijk aan hebben de verzorgers zich teruggetrokken en inmiddels krijgen de olifantjes nog maar een keer per dag korrels aangeboden. Op dit moment leeft de groep verspreid in een gebied van 50 hectare omheind natuurgebied. Wanneer zij helemaal zijn geacclimatiseerd zal de omheining op verschillende punten afgebroken worden, zodat de olifantjes buiten dit gebied kunnen komen maar ook weer terug kunnen lopen naar de opvang.
Ons petekind heeft zijn uiteindelijke bestemming bereikt; een vrij en zelfstandig leven in de natuur met de in het wild levende olifanten! Wij zijn heel erg blij hiermee.
 
 
Nieuw adoptieolifantje Nico!

 

Ons adoptieolifantje Nico is nu anderhalf jaar oud. De oudere weesolifantjes krijgen de melk via een trechter toegediend,
maar Nico geeft de voorkeur aan een fles. Hij heeft nog behoefte aan het zuigen. Tijdens het drinken
maakt hij harde smakgeluiden waarmee hij kenbaar maakt dat hij graag meer melk wil. Nico is een
kalm en bescheiden olifantje. Zijn beste vriend is Balendu, die tegelijk met hem vanuit het ziekenhuis
naar het weeshuis werd gebracht. Het 4-jarige olifantje Chuti moedert graag over beiden. Nico heeft
sinds twee maanden een aandoening aan zijn voetzolen; pododermatitis. Dit is een ontsteking met
zweren die meestal ontstaat door een verkeerde pootstand of wrijving. Nico wordt hiervoor behandeld.

 

 

 

Doelstelling van Vrienden van de Olifant is:

Een bijdrage leveren aan de bescherming van de in het wild levende olifanten, zowel de Afrikaanse als de Aziatische.

a. Door het financieel of op andere wijze steunen van beschermingsprojecten van olifanten.

b. Door het geven van voorlichting over het leven, de bedreigingen en de beschermingsmogelijkheden van olifanten, waardoor zo veel mogelijk mensen bij de problematiek betrokken worden.

In het olifantjes weeshuis “Elephant Transit Home” worden jonge weesolifantjes opgevangen, verzorgd en krijgen zij de medische verzorging die zij nodig hebben. De olifantjes leven met z’n allen in een groot natuurgebied rondom de opvang.
Op vaste tijden komen zij naar de opvang om de melkvoeding te krijgen. Als zij na enkele jaren groot en sterk genoeg zijn worden zij naar de natuur terug gebracht. Er wordt hard gewerkt aan het aanbrengen van hekken rond de nationale parken zodat olifanten in de toekomst vrij in de parken kunnen leven zonder dat de boeren hun leefgebied vernielen.