Skip to main content

Overwinning voor de volksgezondheid

By 13 augustus 2013augustus 21st, 2020KWF Kankerbestrijding
Woensdag 10 juli stemde de commissie ENVI (milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid) van het Europees Parlement over de nieuwe Europese tabaksrichtlijn. De huidige richtlijn dateert uit 2001 en was dringend aan vernieuwing toe. De tabaksrichtlijn regelt onder meer de samenstelling van sigaretten en de verpakkingen, maar ook hoe smokkel beter kan worden voorkomen en bestreden.
De ENVI-commissie besloot gisteren om te kiezen voor 75% gezondheidswaarschuwingen op tabaksproducten. De commissie overtreft daarmee de Europese ministers die eerder 65% overeenkwamen. Tevens is de commissie voor het verbieden van smaakjes zoals menthol en mogen ultradunne (slim) sigaretten niet meer worden toegestaan. Het enige voorstel dat de stemming niet heeft gehaald is het invoeren van de generieke pakjes zoals Australië inmiddels heeft.
De stemming in de ENVI-commissie is ter voorbereiding op de behandeling van de richtlijn in het Europees Parlement. Het EP zal er in september over stemmen om vervolgens te onderhandelen met de ministers voor een definitieve richtlijn. De Europese Ministers (EU Raad) hebben eerder in juni al hun standpunten bepaald.
KWF Kankerbestrijding is verheugd met deze positieve uitkomsten van de stemmingsronde. Er was een stevige lobby van de tabaksindustrie de afgelopen maanden. Gelukkig heeft de ENVI-commissie het belang voor de volksgezondheid boven het belang van de tabaksindustrie gesteld
Esther van der Graaf

Author Esther van der Graaf

More posts by Esther van der Graaf

Leave a Reply