Een discipline vol actie!

Fietscross oftewel BMX is een wielersport die snelheid, behendigheid en bovenal fietsbeheersing bevat! Het is een explosieve sport voor snelle types. BMX betekent Bicycle Moto Cross (de X staat voor Cross). BMX is ontstaan doordat kinderen met hun fietsen over motorcrossbanen gingen rijden en sprongen gingen maken. Dit ontpopte tot een rage in de jaren ’80 toen de sport vanuit de USA ook naar Nederland kwam. Daarna kende de sport een kleine terugval, maar sinds een aantal jaar is BMX weer helemaal “hot’. Dit komt mede doordat BMX in 2008 voor het eerst een Olympische sport is.

Wedstrijden

BMX wordt beoefend op een baan met hindernissen (te vergelijken met een motorcrossbaan, maar dan kleiner en korter). De baan is meestal tussen de 300 en 400 meter met een startheuvel, verspreide hindernissen, kombochten, (dubbele) heuveltjes en als laatste de finishlijn met uitloop.

De wedstrijden vinden plaats in diverse leeftijdsklassen, onderverdeeld in jongens en meisjes. De echte professionals heten de Elite rijders. Net als bij andere sporten is er sprake van verschillende rondes (manches) per wedstrijd, gevolgd door achtste, kwart, halve finales en de finale. Per ronde staan er meerdere rijders naast elkaar aan het starthek (max. acht) die in een zo kort mogelijk tijd proberen als eerste over de finish te komen. De eerste 4 van zo’n wedstrijd gaan door naar de volgende ronde of finale.

 

Website: http://www.fccspuicrossers.nl/